Effekter

Loading the player...

  Exempel utan sång;

 • 34. nea-nea
  Vibrato kan vara ett svårt moment för många och kan vara bra att öva separat. Här ska du sjunga helt utan vibrato fram till den sista tonen ”yoo” där du försöker slappna av i struphuvudet så att det kan börja gunga och därmed skapa ett natur- ligt vibrato./p>

 • 39. nini
  Twang är en engelsk term som syftar på ett ljud som låter ”twangigt”, exempelvis en countryröst, en wah-wah-pedal eller om man pratar en överdriven version av den amerikanska Texas-dialekten. Twang skapas av att man drar ihop musklerna i struplocksmuskeln eller i svalget, eller i båda. Ett bra sätt att förstå hur det ska låta är att härma en skrattande ond häxa från sagornas värld. I denna övning är det viktigt att du inte klämmer eller pressar ihop stämbanden för hårt. Det gnälliga, näbbiga ljudet ska åstadkommas med strukturerna ovanför stämbanden. Det ska inte kännas pressat eller ansträngt i rösten.

 • 41. seyea-ney
  Dist och growl åstadkommer man bäst och mest skonsamt med strukturerna ovanför stämbanden. Gör man fel och använder stämbanden till detta blir man fort sliten och det finns risk för stämbandsskador. Det är därför viktigt att du slutar sjunga så fort du känner obehag eller om det värker eller svider i halsen. Här ska vi dista på topptonerna. Ta bara in en liten mängd luft. Det kan vara till hjälp att ha en känsla av att hålla andan.